Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район
Контакти

Отбелязахме Международния ден на Черно море

На 29 октомври експерти от Басейнова дирекция наградиха малчугани от Детска градина „Мечтатели”, гр. Варна за участието им в конкурса за детска рисунка „Аз обичам морето и се грижа да е чисто“ по повод Международния ден на Черно море - 31 октомври 2019 г. Същият ден в заседателната зала на Басейнова дирекция се проведе открит урок с ученици от седми клас на ОУ „Йордан Йовков“, гр. Варна.
На 30 октомври в зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско Казино“ в гр. Бургас се  проведе информационна среща за повишаване на осведомеността по отношение на последствията върху морската околна среда, причинени от морските отпадъци. Срещата бе организирана от Басейнова дирекция „Черноморски район“ в партньорство с Община Бургас, СНЦ „Зелени Балкани“, Националния институт по метеорология и хидрология и Фондация „Виа Понтика“. На срещата бяха поканени държавни огранизации и предствители на бизнес сектора в лицето на търговци, плажни концесионери, потребители на плажни услуги, рибари, както  и обществеността - университетски преподаватели, студенти и др., пряко ангажирани с последствията върху морската околна среда и човешкото здраве, причинени от морските отпадъци, и необходимостта от тяхното рециклиране.
По-късно същия ден бяха наградени изявилите се в Националния ученически конкурс „Морето не е за една ваканция”. 600 рисунки, 300 фотографии и 30 мулти медийни презентации на млади творци от цялата страна, си оспорваха място в тазгодишното 11- то издание на конкурса.  Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ връчиха заслужените награди на на всички победители в категория „Фотография“ и „Медийни презентации“.

На 31 октомври в детска градина „Звездичка“ в гр. Варна се проведе открит урок  на тема „Синьо море, чиста планета“. Деца от 4-та група разиграха тематични игри с екологична тематика с цел  опознаване на биоразнообразието на Черно море. Децата пяха, танцуваха и бяха наградени от екпертите ни.
По традиция Басейнова Дирекция „Черноморски район“ отвори врати за обществеността. На 31 октомври от 10.00 до 16.00 ч. гражданите имаха възможност се запознаят с функциите и дейността на Басейновата дирекция, да разговарят с експерти по въпроси, свързани с чистотата и качеството на морските води, както и да се запознаят с изготвените аудиовизуални материали по Мярка 5 към Морска стратегия на Република България.

На 31 октомври отбелязваме 23-ата годишнина от подписването на Стратегическия план за опазване и възстановяване на Черноморската екосистема между България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и стимулиране на реализацията на екологични проекти в Черноморския регион.