Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район
Контакти

РИОСВ – Варна и БДЧР отбелязаха Световния ден на влажните зони със съвместни инициативи

На 3 и 4 февруари експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите-Варна и Басейнова дирекция-Черноморски район изнесоха открити уроци пред деца от детските градини „Мечтатели“, „Българче“ и „Звездичка“ в гр. Варна, по повод Световния ден на влажните зони.

Малчуганите се запознаха с обитателите във влажните зони в териториалния обхват на РИОСВ–Варна, включени в Рамсарската конвенция – Дуранкулашко и Шабленско езеро. В края на мероприятията получиха тематични картинки за оцветяване и други награди. Децата пък изпълниха песничка за водата и подариха на експертите свои рисунки на тема „Влажни зони“.

Световният ден на влажните зони се отбелязва всяка година на 2 февруари. На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна като Рамсарска конвенция.

Темата през 2020 г. за отбелязване на Световния ден на влажните зони – 2 февруари,  подчертава важната им роля за опазване на биологичното разнообразие.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ 

 04.02.2020 г.